YAZIN DİYET YAPMAK DAHA AVANTAJLI
Yapılan çalışmalar, sıcak yaz günlerinde çoğumuzun iştahının azaldığını gösteriyor. Bunun nedeni güneş ışığının serotonin seviyelerimizi artırması ve artan serotonin seviyelerimizin iştahımızı baskılaması. İştahımızın azalması da haliyle kilo vermemize yardımcı oluyor. Yaz aylarında düşük kalorili, bol lif ve su içerikli sebze ve meyve çeşitliliğinin de fazla olması, avantajlı olduğumuz durumlardan biri.
MEYVE VE SEBZELERİN GÜCÜNDEN YARARLANIN
Yaz, rengarenk meyve ve sebzelerle karşımıza çıkar. Antioksidan ve vitamin içeriği sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendiren meyve ve sebzeleri, günlük olarak yeterli vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılamak adına en az 3 porsiyon tüketilmeliyiz. Özellikle C vitamini, potasyum ve folik asit yönünden zengin, yeşil yapraklı sebzelere öğünlerimizde yer vermeliyiz. Ancak fazla tüketimin yağa dönüştüğünü unutmamalı ve porsiyon kontrolü sağlamalıyız.
Meyveleri çeşitlendirerek tüketmeye dikkat etmeliyiz. Uzun yaz günlerinde öğle öğünü hazırlamakta zorlanan veya iştahı az olan kişiler, meyve(karpuz, çilek, kiraz, kavun…), peynir ve yeşillikle buluşturup sağlıklı öğünler hazırlayabilir. Veya ara öğünlerde meyve karışımlı içecekler tüketilebilir. Sade maden suyu içine karpuz-limon nane gibi…
BOL BOL SIVI TÜKET!
Yaz aylarında artan sıcaklarla beraber en çok dikkat etmemiz gereken maddelerden biri yeterli sıvı tüketimi. Özellikle terlemeyle beraber artan “sıvı ve mineral kaybının” vücudumuzda halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk gibi olumsuz tepkiler vermemesi için ekstra dikkat etmeli. Susama hissi olmasa bile günde ortalama 2.5-3 litre su tüketmeli. Egzersiz yapılması durumunda bu miktar artırılmalı.
Su tüketiminizi artırmakta zorlanıyorsanız, suyunuza aroma vermek için sebze ve meyvelerden faydalanabilirsiniz. Diğer önemli bir nokta ise içilen çay ve kahvede bulunan kafein, vücuttan sıvı atımını artıracağı için miktarları sınırlandırılmalı.
BAZI BESİNLERİN GÜNEŞTEN KORUDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?
Bazı besinler var ki, cildimizi güneşin zararlı ışınlarından koruyor. Beta karoten dediğimiz kayısı, kavun, havuç gibi sarı-turuncu besinlerde bulunan besin maddesi, cildi UV ışınlarına karşı korumaya yardımcı. Yine yaz meyve-sebzelerinden olan karpuz, domates, kapya biberde bol miktarda bulunan besin maddesi olan likopen de, cildi güneşin zararlı etkilerinden koruyucu bir antioksidandır. Ayrıca bitki bazlı Omega-3 ve E vitamini de güneşten korumaya yardımcıdır. Semizotu harika bir bitkisel Omega-3 kaynağı ve yaz sofralarının da vazgeçilmezi olmaya aday.
YAĞLI BESİNLERDEN UZAK DURUN
Uzayan yaz günlerinde pişirme yöntemleri olarak kızarmış ve aşırı yağlı gıdalardan uzak durulmalı, daha hafif ve sulu gıdalar tercih edilmeli.
Kızartma yerine haşlanmış, közlenmiş, fırın, ızgara ve haşlama yöntemleriyle pişen gıdalara yer verilmeli.