Aydınlı kadınlar tahta kaşıklardan vazgeçemiyor

GÜNDEM (Portal Aydın) - Portal Aydın | 07.12.2023 - 10:19, Güncelleme: 07.12.2023 - 09:06 1873+ kez okundu.
 

Aydınlı kadınlar tahta kaşıklardan vazgeçemiyor

Aydınlı kadınlar tahta kaşıklardan vazgeçemiyor
Aydın’da çeşitli ağaçlardan tahta kaşıkların satışını yapan esnaf Arzu Karakaya, kaşıkların kadınların mutfaklarında kullandıkları vazgeçilmez ürünlerden olduğunu ve ilginin her geçen gün arttığını belirtti.Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen tahta kaşıklar teknolojinin her geçen gün gelişmesi ile zaruri ihtiyaçtan olmaktan çıkarak otantik bir mutfak gereci haline dönüştü. Çizilmesini isteyen yüzeylere sahip tava ve tencereleri karıştırmak için halen daha mutfaklarda yer alan tahta kaşıklar vatandaşların imdadına yetişiyor. Hemen hemen her evde bulunan tahta kaşıklar hem doğal olması hem de tava ve tencerelere zarar vermeyişi ile dikkat çekiyor. Aydınlı kadınların da tahta kaşıklara her geçen gün ilgisinin daha da arttığını ifade eden esnaf Arzu Karakaya, "Tahta kaşık yapımında genellikle şimşir, meşe, ceviz, zeytin ve armut gibi ağaçlar kullanıyor. En dayanıklı tahta kaşık türü ise şimşir kaşık olarak adlandırılıyor. Doğal malzemelerden yapıldıkları için genel kanıya göre tahta kaşıklar diğer metal, silikon ve plastiklere göre daha sağlıklı olarak biliniyor. Korona virüs salgınından sonra insanlar doğal ürünlere yöneldi ve daha da bilinçli hale geldiler. Eskisi gibi yemek yemek için olmasa da tencere ve tavalara zarar vermediği ve ısıyı iletmediği için tahta kaşıklara ve tahtadan yapılan mutfak ürünleri rağbet görmeye devam ediyor. Hatta daha da ilgi arttı diyebiliriz" dedi.Tahta kaşık kullanımda tatlı ve tuzlular için farklı kaşık kullanılması gerektiğini belirten Karakaya, ahşap yapısı gereği yiyeceklerin tadını içerisine hapsedebiliyor. Bunun için tatlı ve tuzlular için farklı tahta kaşıklar kullanmak hatta bu ayrımı kesme tahtasında da yapmak gerekiyor. Tuzlu ve tatlıların tatlarının birbirlerine karışmasını ayrı kaşık kullanarak önleyebiliriz. Ayrıca tahta kaşıkların temizliğine de dikkat etmemiz gerekiyor. Makineye atmak yerine elde yıkanması en sağlıklısı. Tahta kaşıklar ve diğer ahşap ürünler fazla ısıya maruz bırakılırsa çatlama yapabiliyor. Bu da yiyecek parçalarının çatlaklara dolmasını ve burada bakteri oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle ayda bir kere sirke ve karbonatlı su ile 10-15 dakika kadar tahta kaşıklarınızı kaynatmak uygun olacaktır" ifadelerini kullandı.Karakaya tahta kaşıkların fiyatlarının tahta kaşıkların 10 ile 40 TL arasında alıcı bulduğunu keşkek kaşıkları ise 100 TL’den başladığın sözlerine ekledi.
Aydınlı kadınlar tahta kaşıklardan vazgeçemiyor
Aydın’da çeşitli ağaçlardan tahta kaşıkların satışını yapan esnaf Arzu Karakaya, kaşıkların kadınların mutfaklarında kullandıkları vazgeçilmez ürünlerden olduğunu ve ilginin her geçen gün arttığını belirtti.

Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen tahta kaşıklar teknolojinin her geçen gün gelişmesi ile zaruri ihtiyaçtan olmaktan çıkarak otantik bir mutfak gereci haline dönüştü. Çizilmesini isteyen yüzeylere sahip tava ve tencereleri karıştırmak için halen daha mutfaklarda yer alan tahta kaşıklar vatandaşların imdadına yetişiyor. Hemen hemen her evde bulunan tahta kaşıklar hem doğal olması hem de tava ve tencerelere zarar vermeyişi ile dikkat çekiyor. Aydınlı kadınların da tahta kaşıklara her geçen gün ilgisinin daha da arttığını ifade eden esnaf Arzu Karakaya, "Tahta kaşık yapımında genellikle şimşir, meşe, ceviz, zeytin ve armut gibi ağaçlar kullanıyor. En dayanıklı tahta kaşık türü ise şimşir kaşık olarak adlandırılıyor. Doğal malzemelerden yapıldıkları için genel kanıya göre tahta kaşıklar diğer metal, silikon ve plastiklere göre daha sağlıklı olarak biliniyor. Korona virüs salgınından sonra insanlar doğal ürünlere yöneldi ve daha da bilinçli hale geldiler. Eskisi gibi yemek yemek için olmasa da tencere ve tavalara zarar vermediği ve ısıyı iletmediği için tahta kaşıklara ve tahtadan yapılan mutfak ürünleri rağbet görmeye devam ediyor. Hatta daha da ilgi arttı diyebiliriz" dedi.

Tahta kaşık kullanımda tatlı ve tuzlular için farklı kaşık kullanılması gerektiğini belirten Karakaya, ahşap yapısı gereği yiyeceklerin tadını içerisine hapsedebiliyor. Bunun için tatlı ve tuzlular için farklı tahta kaşıklar kullanmak hatta bu ayrımı kesme tahtasında da yapmak gerekiyor. Tuzlu ve tatlıların tatlarının birbirlerine karışmasını ayrı kaşık kullanarak önleyebiliriz. Ayrıca tahta kaşıkların temizliğine de dikkat etmemiz gerekiyor. Makineye atmak yerine elde yıkanması en sağlıklısı. Tahta kaşıklar ve diğer ahşap ürünler fazla ısıya maruz bırakılırsa çatlama yapabiliyor. Bu da yiyecek parçalarının çatlaklara dolmasını ve burada bakteri oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle ayda bir kere sirke ve karbonatlı su ile 10-15 dakika kadar tahta kaşıklarınızı kaynatmak uygun olacaktır" ifadelerini kullandı.

Karakaya tahta kaşıkların fiyatlarının tahta kaşıkların 10 ile 40 TL arasında alıcı bulduğunu keşkek kaşıkları ise 100 TL’den başladığın sözlerine ekledi.

Aydın HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.