Okul Çağındaki Çocuklar Nasıl Beslenmeli?
Okul döneminin açılması ile birlikte bağışıklığı düşen ve hasta olan çocuklara çare arayan aileler için diyetisyen Hilal Akbulut’a, “Okul döneminde aileler çocuklarını nasıl beslemeli?” diye sorduk. İşte cevaplar:
“Okulların açılması ile birlikte çocukların yeme düzenlerinde, değişiklikler meydana geldi. Özellikle, beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmeli ki ileriki yaşlarda sağlık problemleriyle karşılaşılmasın. Aileler yeterli zamanının ve vaktinin olmamasından kaynaklı çocukları kantin, okul yemekhanelerine yönlendirebiliyorlar. Bu yanlış ve dikkat edilmeli. Obezite çocukluk çağından başlıyor. Eğer aldığınız kalori harcadığınız kaloriden fazla olursa çocukluk çağından obezite ileriki yaşlara kadar devam ediyor. Sadece obezite değil yetersiz ve dengesiz beslenirsek; vitamin, mineral rahatsızlıkları, eksiklikleri, anemi problemi, kanser gibi rahatsızlıklar gözlenebiliyor. O yüzden beslenmeye dikkat edilmeli.”
Beslenme çantanıza neler koyabiliriz?
Hilal Akbulut çocukların mutlaka kahvaltı yapmalarını önerirken beslenme çantasında nelere bulunması gerektiğini açıkladı. Akbulut, “Günün en önemli öğünü kahvaltı. Kahvaltıda mutlaka bir tam tahıl, sandviç gibi küçük ara öğünler veya yanına süt ve meyve ekleyerek öğünler yapmalarını öneriyoruz. Kahvaltı dışında protein ağırlıklı iki ana ve üç ara öğün şeklinde ilerleyebilirsek daha verimli olur. Küçük ara öğünler, meyve, kuru yemiş şeklinde ilerlenebilir.
Sabah kahvaltıda sandviç, tostla yanına ayran, kefir veya süt ekleyebiliriz. Kuruyemiş ve meyvelerle küçük bir ara öğün yapabiliriz. Rafine şeker kullanılmadan sağlıklı alternatiflerle yapılmış kek, poğaça, börek sebzeli börekler olabilir. Yanına bir süt ürünü veya meyve suyu eklenebilir” dedi.
Çocukların okuldan döndüğü zamanın kritik dönem
Çocukların okuldan döndüğü zamanın kritik dönem olduğunu söyleyen Akbulut dikkat edilmesini öneriyor. Akbulut, “Okuldan dönüldüğü zaman; kan şekerinin düştüğü, çok böyle açlık hissedilen bir saat oluyor. Genelde çocuklar tam o dönemlerde paketli gıdalara, işlenmiş gıdalara yöneliyorlar. Hızlı, pratik olsun düşünülüyor ama maalesef ki bu çok yanlış. Eğer akşam yemeğinize birkaç saat kalmışsa, akşam yemeğinde yaptığınız yemekten yarım porsiyon ve yanına bir yoğurtla beraber öncesinde bir küçük bir ara öğün şeklinde verebiliriz. Eğer akşam yemeğinizi iki üç saatten süre varsa; küçük bir ara öğün yine sandviç, tost verebiliriz” diye ifade etti.
“Bağırsaklarımız ikinci beynimiz”
Akbulut çocukların bağışıklığını güçlendirmek için neler yapılması gerektiğine şu şekilde değindi; “Biliyorsunuz havalar serinledi, okullar açıldı ve çocuklar arkadaşlarıyla daha fazla temas ediyorlar. Enfeksiyonlara açık hale geliyorlar. İlk olarak dikkat etmemiz gereken antioksidan besinler bakımından zengin yiyeceklerle beslenmeliyiz. Yanı sıra bağırsaklarımız ikinci beynimiz, bağırsak floramızı korumalıyız. Ekstradan vücut direncimizi arttırmalıyız. Haftada iki gün mutlaka balık tüketimine dikkat etmeliyiz. Çocuklar günde iki, iki buçuk litreye kadar su tüketmeli.”
Muhabir: Gülcan Atıgan