Eriğin ilk hasadını yaptılar...Fiyatı altınla yarışıyor

Bursa'nın İznik ilçesinde, 25 yaşındaki ziraat mühendisi Mustafa Kutay Ası tarafından gerçekleştirilen Türkiye'nin en erken erik hasadı büyük ilgi görüyor. Ası'nın ürettiği eriklerin kilosu 3 bin 500 TL'ye satılıyor ve özellikle Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki şeyhlerin sofralarında yer buluyor.

Mustafa Kutay Ası'nın 800 metrekarelik alanda kurduğu serada gerçekleştirdiği üretim, eriklerin tanesinin gramajına göre 70 ile 100 lira arasında alıcı bulmasını sağlıyor. Genç girişimci, İznik'in tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla erikleri özel çini kaselerle gönderiyor ve dünya genelinde internet üzerinden satışlarını gerçekleştiriyor.

Ası, eriklerin kalitesini artırmak için 12 ay boyunca ağaçlara özenle bakıyor ve akıllı sera teknolojisi kullanarak erken hasadı mümkün kılıyor. Ancak, bu teknolojinin maliyeti oldukça yüksek. Isıtma için kullanılan kömür masrafının, özellikle sert geçen kış aylarında 200 bin lirayı bulduğunu ifade ediyor.

Özdemir Yiğit gibi tüketiciler, eriklerin lezzetinden memnun kalarak Marmaris'ten İznik'e kadar uzanan bir yolculuk yaparak erikleri satın alıyorlar.