5 Haziran Dünya Çevre Günü Aydın'da kutlandı

YAŞAM (Portal Aydın) - Portal Aydın | 05.06.2024 - 18:12, Güncelleme: 05.06.2024 - 18:12 2423+ kez okundu.
 

5 Haziran Dünya Çevre Günü Aydın'da kutlandı

5 Haziran Dünya Çevre Günü saat 14:00'da Aydın Atatürk kent meydanında kutlandı. kutlamada jeotermal santrallere dikkat çekildi.
Aydın Çevre Koruma ve Kültür Derneği (AYÇED) Yönetim Kurulu "Birleşmiş Milletler (BM), 1972 yılında İsveç'in başkenti Stockholm'de 133 ülkenin katılımı ile düzenlediği zirvede, 5 Haziran tarihinin "Dünya Çevre Günü" olması oybirliği ile kabul edilmiştir. Bu tarihten sonra çevre sorunlarına dikkat çekmek ve halkın katılımını sağlayabilmek için çeşitli etkinliklerle "Dünya Çevre Günü" kutlanmaktadır. Anayasa'nın 56. Maddesi, "Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşarma hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir. İnsan ve çevre bir bütündür. Ünlü gezgin Evliya Çelebi Aydın'ı anlatırken, "Dağlarından yağ, ovalarından bal akan şehir" olarak tanımlarken, "Tarihin Babası" olarak bilinen Heredot ise 'Bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzünün altı ve en güzel ilkimin bulunduğu yer' demiştir. Üzerinde yaşadığımız toprakların yüzde 85'i birinci sınıf tarım topraklarından oluşmaktadır. Bu güzel coğrafya jeotermaller, otoyol çalışmaları, maden ve kum ocaklarının neden olduğu tahribatla karşı karşıyadır. Ülkemizin her yerinde olduğu gibi, Aydın'da da düşünen, sorgulayan ve itiraz eden insanlar bu doğa tahribatına karşı mücadele etmektedir. Aydın'da faaliyet gösteren 36 adet jeotermal santrali işletmesi faaliyet göstermekte ve yenileri de fırsat kollamaktadır. Sadece Aydın-Denizli otoyolu için 25 bin dönüm meyve bahçesi ve tarım arazisinin yok edilmiştir. Çine, Karacasu, Karpuzlu, Madran Dağı, Gökbel, Akbük, Menderes Nehri ve diğer bölgelerimizde faaliyet gösteren şirketler ve işbirlikçileri aracılığıyla ovalarımız, dağlarımız, nehirlerimiz yok olma tehlikesi altındadır. Yerel Yönetim ve Kamu görevlilerine açık çağrımızdır: Yasadışı jeotermallere, reslere, geslere ve vahşi madencilik faaliyetlerine göz yummasınlar, yenilerine izin vermesinler. Yerel Yönetimler çevre mücadelesine uzak durmak yerine daha aktif katılmalı ve çevre derneklerine katkı vermekten kaçınma tutumlarını terk etmelidirler. Temiz hava, su, orman, toprak gibi çevre kaynaklarını korumayı önceleyen bir düşünme, örgütlenme ve uygulama bütünlüğüne sahip olmalıdır. Halkımızın da bu mücadeleye daha yoğun destek vermesini istiyoruz. Hepimiz Karadeniz 'de derelerin kurutulduğunu, Kazdağları'nın talan edildiğini, Soma'da madenci faciasını, Akbelen orman yağmasını ve İliç'te insanların toprak altında kalmasını unutmadık. Unutmayalım ki; "Tanrı affeder, bazen insanlar da, fakat doğa hiçbir şeyi affetmez" William JAMES" açıklamasını yapıldı.  
5 Haziran Dünya Çevre Günü saat 14:00'da Aydın Atatürk kent meydanında kutlandı. kutlamada jeotermal santrallere dikkat çekildi.

Aydın Çevre Koruma ve Kültür Derneği (AYÇED) Yönetim Kurulu "Birleşmiş Milletler (BM), 1972 yılında İsveç'in başkenti Stockholm'de 133 ülkenin katılımı ile düzenlediği zirvede, 5 Haziran tarihinin "Dünya Çevre Günü" olması oybirliği ile kabul edilmiştir. Bu tarihten sonra çevre sorunlarına dikkat çekmek ve halkın katılımını sağlayabilmek için çeşitli etkinliklerle "Dünya Çevre Günü" kutlanmaktadır.

Anayasa'nın 56. Maddesi, "Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşarma hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir. İnsan ve çevre bir bütündür.

Ünlü gezgin Evliya Çelebi Aydın'ı anlatırken, "Dağlarından yağ, ovalarından bal akan şehir" olarak tanımlarken, "Tarihin Babası" olarak bilinen Heredot ise 'Bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzünün altı ve en güzel ilkimin bulunduğu yer' demiştir.

Üzerinde yaşadığımız toprakların yüzde 85'i birinci sınıf tarım topraklarından oluşmaktadır. Bu güzel coğrafya jeotermaller, otoyol çalışmaları, maden ve kum ocaklarının neden olduğu tahribatla karşı karşıyadır. Ülkemizin her yerinde olduğu gibi, Aydın'da da düşünen, sorgulayan ve itiraz eden insanlar bu doğa tahribatına karşı mücadele etmektedir.

Aydın'da faaliyet gösteren 36 adet jeotermal santrali işletmesi faaliyet göstermekte ve yenileri de fırsat kollamaktadır. Sadece Aydın-Denizli otoyolu için 25 bin dönüm meyve bahçesi ve tarım arazisinin yok edilmiştir. Çine, Karacasu, Karpuzlu, Madran Dağı, Gökbel, Akbük, Menderes Nehri ve diğer bölgelerimizde faaliyet gösteren şirketler ve işbirlikçileri aracılığıyla ovalarımız, dağlarımız, nehirlerimiz yok olma tehlikesi altındadır.

Yerel Yönetim ve Kamu görevlilerine açık çağrımızdır: Yasadışı jeotermallere, reslere, geslere ve vahşi madencilik faaliyetlerine göz yummasınlar, yenilerine izin vermesinler. Yerel Yönetimler çevre mücadelesine uzak durmak yerine daha aktif katılmalı ve çevre derneklerine katkı vermekten kaçınma tutumlarını terk etmelidirler. Temiz hava, su, orman, toprak gibi çevre kaynaklarını korumayı önceleyen bir düşünme, örgütlenme ve uygulama bütünlüğüne sahip olmalıdır.

Halkımızın da bu mücadeleye daha yoğun destek vermesini istiyoruz. Hepimiz Karadeniz 'de derelerin kurutulduğunu, Kazdağları'nın talan edildiğini, Soma'da madenci faciasını, Akbelen orman yağmasını ve İliç'te insanların toprak altında kalmasını unutmadık.

Unutmayalım ki;

"Tanrı affeder, bazen insanlar da, fakat doğa hiçbir şeyi affetmez" William JAMES" açıklamasını yapıldı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.